Megfejtették a hosszú élet titkát! Amerikai tudósok szerint a pluszéveket hozó egészség egyvalamitől függ: a táplálkozástól. A legfontosabb fölfedezés: az alábbi 23 élelmiszer annyiszor és olyan mennyiségben fogyasztható, ahogy éppen jólesik
Sovány marhahús
Sajttal, tejjel, tojással együtt fogyasztva, szervezetét gazdagon ellátja ásványi anyagokkal és fehérjékkel.
Banán
Minden 100 grammja 96 kcal-t tartalmaz. Az ásványi és ballasztanyagok mellett van benne a-provitamin, E-, B1-, B2- és C-vitamin is.
Zöldborsó
Különösen fehérjegazdag zöldség. Foszfor-, kalcium-, vas- és lecitintartalma úgyszintén jelentős.
Kukorica
Az egyik legfontosabb alapanyag. Legjobb puhára párolva. Növényicukor- és szénhidráttartalma erősíti a szervezetet.
Brokkoli
Rákellenes hatása tudományosan igazolt - hála a benne lévő glükorafaninnak. Orvosok heti egy kiló elfogyasztását javasolják.
Görögdinnye
Segít a test enzimtermelésében. Szomjoltó és karcsúsító hatású, köszönhetően 95 százalékos víztartalmának.
Körte
Kevés gyümölcssavat, sok káliumot tartalmaz - a fölösleges zsír leépítésében van nagy szerepe.
Sajt
Legjobb a kecsketejből készült. Ez tartalmazza a legtöbb linolsavat, ami az izmok zsírellátását szabályozza.
Sárgarépa
Csak nyersen, reszelve vagy italként. Sejtvédő béta-karotinját némi olívaolajjal adja le a legkönnyebben.
Spenót
Karotint tartalmaz, s ez csökkenti a koleszterinszintet. Aki hetente kétszer eszik belőle, a rá leselkedő szívinfarktus-veszélyt a felére mérsékli.
Paradicsom
A benne lévő lycopin - ami hő hatására egyébként eltávozik - csökkenti a rák kockázatát. C-, A-, B- és E-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert.
Magos kenyér
Karcsúsít és - ellentétben a fehérkenyérrel - ballasztanyagaival segíti az emésztést.
Grapefruit
Remekül karcsúsít. Egy gyümölcs kb. 89 kilokalóriát tartalmaz. A- és C-vitaminjának köszönhetően serkenti az enzimek működését, javítja a vasfelvételt.
Joghurt
Legkiválóbbak a tejsavbaktériummal erjesztettek. A bélrendszerben e baktériumok jutnak a legmesszebbre, védenek a fertőzésektől.
Tej
Sok fehérjét tartalmaz az izmok fejlődéséhez, kalciumot az erős csontozathoz. A tejsav az immunrendszert erősíti. Joghurt, kefir, író formájában is pompás.
Paprika
A vörös színű zöldpaprika (kaliforniai paprika) a leggazdagabb béta-karotinban, B- és E-vitaminban. Nyersen vagy salátában fogyassza.
Hal
Könnyen emészthető fehérjét éppúgy tartalmaz, mint ásványi anyagokat. Tengeri halak csodaszere az Omega-3 nevű zsírsav, ami a szívnek és a vérkeringésnek áldás.
Krumpli
Kevés zsír, nulla koleszterin, fehérje, kálium, C-vitamin. Héjában főzve különösen egészséges, hiszen így megtartja hatóanyagait.
Alma
Tele van vitaminnal (A, C, E), káliummal, vassal, gyümölcscukorral és ballasztanyagokkal. Erősíti az immunrendszert, véd a ráktól.
Narancs
14-féle vitamint és 13-féle ásványi anyagot tartalmaz. Tápértékét leginkább a rendkívül magas C-vitamin-tartalmának köszönheti.
Kivi
Valódi C-vitaminbomba. Egy piciny gyümölcs egy felnőtt egész napi szükségletét tartalmazza.
Eper
Értékes ásványi anyagok vannak benne: a legtöbb nátriumból, kalciumból, foszforból és káliumból. Vízhajtó hatású.
Pulykahús
Csaknem zsírmentes (mint a csirkehús bőr nélkül). Nélkülözhetetlen aminosavakat, vasat és fehérjéket tartalmaz. B-vitaminja az idegekre és a vérkeringésre van jó hatással. |